Португалия в замъци

На територията на Португалия се намират едни от най-изумяващите архитектурно и най-интересните исторически дворци и замъци, които просто трябва да бъдат посетени.

Кинта де Регалейра, който е имал много собственици през годините, днес ни представя романтиката на изяществото си. Мислите си, че изяществото не може да бъде романтично, но това е, защото не сте посещавали мястото. Обградено от най-перфектните паркове, сякаш не от приказка, а от съцето на автора й, градини с цветове на две преплетени дъги, езеро – толкова чисто, сякаш събирано от щастливите сълзи на млади моми. Ето такива сравнения ти се появяват в съзнанието, когато усетиш от магията на мястото.

Едно от най-впечатляващите места на територията на замъка е обърнатата кула. Мистериозно въртяща се, приличаща леко на лабиринт, кулата с дълбочина 27 метра е истинско архитектурно богатство. И можете да изберете пътуването си надолу към дълбочините на земята, или нагоре от тъмнината към светлите лъчи, които чакат. И в двата случая си заслужава.

Националния дворец в Кейлуж пък преплита семейни връзки и смешение на кръв в историята си, и разхождайки се из огромните зали с високи тавани, се чудите какво ли точно е станало в тази стая. А и самите стаи сами по себе си ви намигат с тайни.

Фестивалът на мечтите, о-в Мадейра

Този юни ще бъде вълнуващ. Ще бъде за тези, които отделят време да прочетат тази статия и да се запознаят с невероятната програма на Атлантическия фестивал.
Остров Мадейра е автономен регион на Португалия, наричан още „островът-градина”. Флората и фауната обаче не са това, за което ще ви говоря. Истинското впечатление за острова идва за късметлиите, постели го през юни. Ах, този юни. Разбрахте, че има фестивал, но какво от това? Това, че програмата му е изпълнена с вълнуващи моменти всяка седмица от месеца. Любимата част за всички естествено е нощта на фойерверките.

Всички сме виждали, много от нас се и пазим от тях при посрещане на Новата година, но това небесно шоу е по-различно от обикновено. Всяка събота от месеца в продължение на 21 минути, придружени с вълнуваща музика, от която настръхваме, можем да наблюдаваме необичайното и красиво съчетание на различни светлини, форми и смесици на фойерверки, падащи във водата отдолу.

Фестивалът би бил интересен може би най-вече на любителите на музиката, тъй като повечето събития в него са свързани с фолклорни, класически и други стилове музика. Някои под формата на конкурси и състезания, други просто за удоволствие на публиката. Уверявам ви обаче че дори и да не сте най-големите фенове на тази музика, ще приемете всичко, на което станете свидетели, много въздействащо и впечатляващо.

Фестивалът включва Седмица на изкуството, където се сблъскват и преплитат музика, драма, театър, струнни инструменти и танци. Продължава с Музикален фестивал, който представя разнообразни жанрове, репертоари, стилове и изпълнители, стремейки се да затвърди културното ниво на фестивала. Има и дни на сутрешни и следобедни фолклорни надпявания с доброволчески характер. Както и дни, преплитащи традиционната храна с традициите на отделните квартали.

Невероятни съчетания на различни вкусови предпочитания. Фестивалът не е за изпускане. Особено имайки предвид местоположението му до любимата ни Португалия.

 

За Испания със страст

Страната на културните традиции и масовия туризъм. Въпреки невероятните ивици на Испания, престоят там не може да се ограничи само с ходенето плаж. Това е държава с великолепни пейзажи, с характерна култура и вкусна кухня.

Огнените испанци ще завладеят умовете и сърцата ви преди изобщо да се огледате в природата. Дори танцът им – фламенко по изразителен начин предава характерните черти на испанската душа – гордост, страст и жизнелюбие, преплетено с малко тъга. От всички посетители на Испания и всички хора, сблъскали се с испанците, не познавам някой, който не се е впечатлил от тях и не ги е съхранил някъде в сърцето си. И как няма? Те са олицетворение на думата живот.

_60037587_spain_flamenco_g

Така е и с държавата им. Всичко в нея лъха на свежест, слънце, вълнение, страст и много живот. Хубав живот.

Мадрид, Валенсия, Барселона. Златният триъгълник. Градове, преливащи от невероятна история, живопис и културно богатство. Започвайки с испанския „Лувър” – музеят „Прадо” в Мадрид чак до Катедралата Саграда Фамилия в Барселона.

Посещението в Испания ще пазите винаги в съзнанието си. Ще бъдете впечатлени от красотата на природата, забележителните катедрали, каталонски сгради, шедьоврите на Гауди, които не можете да видите никъде другаде и със сигурност от коридата, които се радват на огромна популярност още от преди три столетия.

tn1_1343050170_30

Една разходка до Испания може да се окаже вашето скрито съкровище, което ще обогати познанията ви за света и както вече казах, ще остане в сърцето ви. Гарантирано.

Светът на Хари Потър в Португалия

Чудя се дали все още има някой, който не е чел поредицата „Хари Потър”. Разбира се, че има. Но да има някой, който не е чувал за нея, наистина не вярвам. „Хари Потър” се появява като виелица в края на двадесети век и помита всичко и всеки. И до ден днешен, деветнадесет години по-късно след публикуването на първата книга за момчето магьосник, ние говорим за тях.
И няма значение на колко години сме, на всички в някакъв момент ни се приисква да сме за малко във вълшебния свят на младите ученици. И на нас ни се иска да размахаме пръчка и да се озовем сред високите стени от рафтове с безброй книги, като великани над нас, извисявайки мъдростта, която носят. Да се потопим в атмосферата на ума като изящество. Пръчки можем да размахваме, но едва ли ще станем свидетели на магия. Единствената магия, която мога да ви обещая, се крие в книжарница Лело.

Livraria-Lello-1

Точно така. Мястото, от където Джоан Роулинг (писателката на поредицата) е черпила вдъхновение, и мястото, където са снимани филмите за „Хари Потър”, е реалност. Намира се в центъра на Порто и едно от най-вдъхновяващите места, които може да посетите в живота си. Да, може да видите безброй неземно красиви природни забележителности, или сътворени от човешката ръка вълшебства. Може да се чудите как са реалност и как живеем, заобиколени от толкова красота без да го осъзнаваме. Но нищо никога не може да се сравни с богатството, което ще получите от това малко място с огромни и внушаващи размери.Livraria-Lello-5

Ще се разходите из етажите на мъдростта, ще откриете несъществуващи иначе книги, ще можете да докоснете прашните етажерки, до които се стига само със стълба. Ще можете да бъдете Хари Потър за малко. И за какво ви е магическа пръчка, ако можете просто да отидете в Португалия?

18637815_tZInH